Menü
28Eyl

Online Hırdavat Sektörünün Analizi, Online Hırdavat Mağazalarını ve Hırdavatçıları Bekleyen Tehlikeler

Sektörü online olarak incelemeden önce, mutlaka offline tarafına bakmak gerekmektedir. Çünkü offline tarafın olumlu ve olumsuz yanları online tarafı ciddi manada etkilemektedir.

Uzmanlaşma yoktur

1998’den beri bu piyasanın içindeki biri olarak, sektörü çok iyi tanıdığımı belirtmek isterim. Firma olarak, konusunda uzmanlaşmış tek bir marka ile çalışma politikamız vardır.

Örneğin el aletleri, elektrikli el aletleri ve kesici takımların her birinde tek bir marka ile çalışmamız var ve bu ürünleri satıp yine bu ürünlerle anılmak isteriz.

Anılmaktan kastımız da şu: Bir markada farklı bir model matkap aranıyorsa ürünün bizde olma olasılığı çok yüksektir. İnsanlar o markada matkap alacaklarsa, firmamızdan başka ürün almasalar bile matkap için bizim mağazamıza geleceklerdir.

Piyasadaki hırdavatçılara baktığımızda, bu firmaların yüzlerce marka ve yüzlerce ürün grubuyla sınırlı bir biçimde çalıştıklarını görmekteyiz.

Biz, belirli markaların belirli ürün gruplarında uzmanlaşarak Türkiye çapında bir üne sahip olduk.

Bizim de buradaki dezavantajımız, sınırlı marka ve ürün grubu ile çalıştığımız için farklı markalardaki gelişmeleri yakalayamamamız oluyor.

Örneğin, sattığımız markanın benzinli ürün grubu mevcut olmadığı için müşterilerimizden gelen talepleri karşılayamıyoruz.

Piyasada ciddi anlamda bir benzinli ürün satışı olduğunu duyuyoruz ama bu fırsatı kaçırıyoruz.

Bu ürünleri sitemize koyabilir hatta stoklarımızda bulundurabiliriz fakat ürünleri siteye koymak, stoklarımıza almak bizim için yeterli değildir. Sattığımız ürünü bilmeli bir sorun yaşadığında telefon ile müşterilerimize destek verebilmeliyiz. Farklı bir alanda farklı bir alanda uzmanlaşma gerektiren bir ürün grubunu sitemize koyup bunla alakalı destek veremez isek bizim için bu fırsat değil başarısızlık olur.

Bunu online tarafta değerlendirdiğimizde, yüzbinlerce ürün çeşidi sunan sitelerde ürün seçerken kaybolma ihtimalinizin yüksek olduğunu söyleyebilirim. Seçtiğiniz ürünün stoklarda olmama ihtimali de yine oldukça yüksektir.

Şu an E-HIRDAVAT.com’da kargolama süreleri aşağıdaki gibidir:

Aynı Gün Kargo: %53

1 İş Gününde Kargo: % 20

2-3 İş Gününde Kargo: % 12

4-7 İş Gününde Kargo: %11

Temin edilemeyen ürün oranı: %4

Bakıldığında, %73 gibi bir oran ile internet sitemizde sergilediğimiz ürünleri 24 saat içinde kargolayabildiğimizi söyleyebilirim.

Rekabet Çok Yüksektir

Günümüzde her sektörde ciddi bir rekabet olsa da, hırdavat sektörü az bir sermaye ile de yapılabilen, uzmanlık veya belge aranmadığı için rahatlıkla faaliyet gösterilebilen bir alan olduğu için bu sektörde rekabet yüksektir.

Offline tarafta söz konusu olan rekabet, online tarafa da ciddi oranda yansımaktadır. Sektörümüzde fiyat odaklı rekabet ağırlıklı olduğu için, internet sitelerini gezerseniz, fiyat farklarının daima %1-%3 civarında değiştiğini görebilirsiniz.

Biz, fiyattan ziyade, stoktan teslim ettiğimiz ürünlerin oranını %71’den %100’e çıkarma ve ürün çeşitliliğini artırma konusunda çalışmalar yapıyoruz.

Bölgesel Farklılıklar Çok Fazladır

Büyük şehirler ile küçük şehirler arasında ciddi anlamda maliyet farkları söz konusu. İstanbul’daki kira bedelleri ve personel giderleriyle küçük şehirlerdekiler arasında ciddi farklar görülmektedir.

Bu farklılıklar, sektörde düşük kârlar ile ürün satabilen satıcılar doğurmaktadır. Bizim gibi İstanbul’da veya farklı büyük şehirlerde, bu işi hem online hem offline olarak yapan satıcılar zorluk yaşamakta ve fiyat noktasında rekabet edilemeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.

Toptancı, İthalatçı, Üretici, Distribütör kavramlarında bozukluklar var

Toptancı, ithalatçı, üretici, distribütör firmalar, ürünlerini hırdavatçılar veya bayi kanalları üzerinden sattıkları gibi, kendileri de direkt pazarlamaktadırlar.

Bayisi olduğumuz ve yüklü miktarda teker aldığımız bir üretici firmanın, kesici taş aldığımız başka bir üretici firmanın, arka sokağımızdaki ufak bir atölyeye direkt malzeme vermesi gibi durumlara çok şahit olduk.

Online Tarafta ;

 E-HIRDAVAT.com olarak 3 kere sipariş verdiğimiz toptancılar, ithalatçılar şu an e-ticaretin içinde ve birçoğu, piyasaya sattıkları fiyatlarla son kullanıcıya malzeme satışı yapmakta.

Alan adı olarak da bizden veya piyasadaki güçlü e-ticaret sitelerinin isimlerinden esinlenerek bazen komik, bazen de yaratıcı isimler bulabilmekteler.

Tabii ben 2020 yılına kadar istisnasız tüm distribütörlerin, üreticilerin kendi online satış sistemlerini kuracaklarına inanmaktayım.

E-Ticaret Konusunda Bilgi Sahibi Olmayan Firmaların Site Kurması

 Sektörümüzdeki insanların okulu bitiren bir çocuğu, yeğeni veya bir komşusu varsa, bunların hepsi e-ticaret sitesi kurma eğiliminde. Hem çocuk oyalansın hem bir e-ticaret sitesi kurulsun mantığı söz konusu. Yakını veya akrabası olmayan da bilgisayar bilen bir eleman bulup bu işi yapabileceğini düşünmekte.

Böyle yapıp başarılı olan var mıdır, belki vardır. Ancak bu işi 10 yıl önce, rekabet söz konusu değilken, sektörde kimseler yokken yapanlar daha başarılı olmuştur. Bazıları bu işi yaşadıkları tecrübelerle öğrenip kendilerini geliştirmişlerdir. Bazıları da büyük siteleri örnek alıp onları taklit ederek bir yerlere gelmişlerdir ama yukarıda saydığım mantıkla e-ticarete yeni girecek bir firmanın başarılı olma ihtimalinin olduğunu düşünmüyorum.

Bu firmalar, sadece piyasada kirlilik yapıp, oturmuş büyük sitelerin kâr marjını düşürmelerine ve en kötüsü de düşen kâr marjları dolayısıyla sitelerin hizmet kalitesinin azalmasına sebep olmaktadır.

Online Hırdavat Mağazalarını ve Hırdavatçıları Bekleyen Tehlikeler:

  • Yatay e-ticaret siteleri hırdavat kategorilerine ciddi önem vermektedir.
  • Distribütörlerin, toptancıların, üreticilerin kendi e-ticaret sitelerini kurmaya başlamaları
  • E-Ticaret kanunları dolayısıyla müşterilerin iade vb. taleplerinin düşük kâr marjlarından dolayı firmaları zarara uğratması
  • Büyük şehirlerde bu işi yapan firmaların küçük şehirlerde yapan firmalara göre ciddi maliyet farkları olması
  • Mağazacılık maliyetlerinin yüksek olması ve internet fiyatlarının düşük olmasından dolayı mağazaya gelen müşterinin yavaş yavaş sadece internet üzerinden alışveriş yapmaya başlaması
  • KDV oranının çok yüksek olması, piyasada ciddi anlamda faturasız ürün satılması ve KDV üzerinden ticaret yapılması

Bunu paylaş

Hakkımda Emrah DURASI

2006 Yılından Beri Dikey E-Ticaret Yapar. Pazarlama, E-Ticaret, Ekonomi, Markalaşma vb. Konularda Kendince Yazılar Yazar...

Bir yorum

  1. Size katılıyorum. Üretici-distribütör firmalar e-ticaret ve e-pazaryerleri üzerinden kendi ürünlerini satma kararı alacaklar ve piyasaya mal vermeyeceklerini düşünüyorum. Bence firmalarda aynı şeyi düşünmeli. Niteliksiz e-ticaret sitelerinin sektöre ve markalara verdiği zarar ortada.

    Bu da piyasadaki oyuncuları farklı alanlara itecektir. Kendi ürününü üretme ve e-ticaret kanalından satma girişimleri artacaktır.

Cevap Yaz

Email adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir *

*


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

DMCA.com Protection Status

© Copyright 2024, All Rights Reserved - Sitedeki görseller ve içerikler izin alınmaksızın herhangi bir mecrada kullanılamaz ya da dağıtılamaz!