E-Ticarette Fiyat Harici Satın almayı Etkileyen Faktörler
Teslimat Zamanı :Günlerden Perşembe ve size cuma akşamı matkap lazım. İnternete girdiniz aralarında %5 fiyat farkı olan iki firma buldunuz. Pahalı olan aynı gün ürünü kargoya veriyor ama ucuz olan iki gün sonra veriyor hangisini tercih ederdiniz ?
Tabii ki %5 fiyatı yüksek olan ürünü tercih edersiniz.
Güven :Aynı örnekten gidelim bu sefer ürünün acelesi yok fakat %5 pahalı olan firma güvenilir iyi hizmet veren bir firma hangisini tercih ederdiniz ?
Burada teslimat zamanı gibi net cevap vermek zor olur. Eğer sürekli bir ihtiyaç ise %5 için riske girilebilir mi ? tartışılır. Ben girer miyim girmem ama sizi bilmem
Fiyat aynı iken güvenilir firmadan ürün almamak biraz enteresan olur ama riski seviyorsanız denemeye değer.
Kargo Bedeli ve Kargo Firması :Aynı örnekten gitmeye devam edelim. Fiyat %5 yüksek fakat kargo ücreti ödemiyorsunuz. O %5 lik fark ise kargo parasından fazla tutuyor. Direk yüksek fiyatlı ama kargo ücreti olmayan firmayı tercih ederiz.
Kargo firması açısından Türkiye’de o kadar kötü durumda kargo firması var ki anlatılmaz yaşanır. Malzememi X kargo ile göndermeyin ben size farkını vereyim başka kargoyla gönderin diyen çok müşterimiz oluyor. Çalıştığınız kargo firması satın almada rol oynayan faktörlerden biridir.
Fiyat aynı olup kargoda bedava olduğunda zaten tartışmasız kargo bedava olan firma tercih edilir
Ödeme Koşulları : Peşin fiyatına taksit seçeneğinin olması , mevcut kredi kartınıza taksit yapabiliyor olması , kapıda ödeme seçeneğinin olması , alternatif ödeme kanallarının olması tercihi etkileyen faktörlerdendir.
Mümkünse Türkiye’deki tüm bankalarda hesabınız olsun sırf eft masrafı yüksek diye yada eft saatini geçirdiği için sizden alışveriş yapmayıp rakibinize giden müşteriler olduğunu unutmayın.
Benim aklıma gelenler bunlar. Sizlerin de internet üzerinden alışveriş yaparken etkilendiğiniz faktörler varsa yazarsanız memnun olurum.
Paylaşım için teşekkürler. Bence en önemli faktör ” Kargo firması” olmalı. Çünkü ticari anlamda riski ve kontrolü en az olan ve rekabeti de en az olan unsurdur. Satıcı, tekel olmadığı sürece, zaten var olan bir rekabet ortamındadır ve müşteri bir şekilde denetimini yapar. ( Yorumlar, reklamlar, fiyat vs) Alıcı, normalde İhtiyacı olduğu için talepte bulunur. Siparişinin gelme zamanı / Sağlamlığı/ vs önemlidir. ( Ve aslında müşterinin en az ihtiyacı olan şey kargocunun güler yüzüdür). BU zincirde kargocu malı teslim etse de/etmese de; siparişi kırsa da /kırmasa da / zamanında/ gecikerek getirse de ücretini almaktadır. Çok özel anlaşmalar,çok özel alanlar dışında ( Sağlık, savunma vs gibi) kargocuyu disipline edecek hukuki yapı da mevcut değildir. Var olan hukuki yapıyı da kullanabilmek için, müşteri özel tedbirler almak zorundadır: arkadaşlık, yörede adı geçen biri olma, bahşiş verme vs gibi. Malın kalitesini kontrol kolaydır, ancak hizmetin kalitesini başka birine ( Tüketici hakem heyeti- Mahkeme- Esnaf Odası vs) anlatabilmek için göbek çatlatmanız gerekir. Gelen malı kontrol edemezsiniz, hakkınız olsa dahi! Sonuç itibariyle, E-Ticaret ücra köşelere yayılamaz: müşteri korkudadır:” İstediğim mal mı?”
– ” Kırık dökük mü?” Satıcı da; ” Malımı kırarlarsa, bozarlarsa? ( Bana mal gönderen bir üreticinin kendi ifadesidir)
Not: Malın yokluğu, en kolay çözülecek sorun: ya gönderilmedi, kayboldu vs. “Mal var ama, taşıma sırasında uygun olmayan hale geldi” bence en sıkıntılı durumdur. Kaynağı da bence doğrudan “Ahlak” ile ilgilidir. Pasif direnişin bizde yaygın olan hali, patrona kızıp, üretimi bozmak,. Mesela size kızıp, hatalı mal göndermek, eksik mal göndermek, geç göndermek, makina nın vidasını gevşetmek vs vs